De wanden zijn echt wit

De wanden zijn wit en de psychiater verdacht vriendelijk. Ik lig op de grond in mijn kamer terwijl ik het gat in mijn borstkas probeer te negeren. Mijn muziek staat op luid, maar mijn gedachten zijn luider. Er is hoop op genezing, nog steeds, maar de wanhoop overheerst elke minuut. De grond is m’n trouwe metgezel terwijl ik mezelf probeer te dragen.

De wanden zijn echt wit. Er valt veel licht binnen in de kamers en de gangen. De deuren gaan open en dicht. We zijn geen opgesloten wild. We zijn vrij en kiezen hiervoor. We kiezen voor genezing. Op het terras geniet ik passief rokend van de eerste streepjes zon, terwijl we samen babbelen, lachen of stil zijn.

De mensen zijn vriendelijk. Ze vragen hoe het met me gaat, vieren wanneer ik eet en lachen wanneer ik lach. Op slechte dagen wrijven ze door mijn haar en leggen ze hun hand op mijn schouder. Soms zien ze niet dat ik lijd. Vaak zien ze het wel, maar staan ze machteloos.

Ik praat hier veel. Met de psychiater, de psycholoog, de therapeuten en de verpleging. Soms zwijg ik, maar ook dan word ik gehoord. Soms huil ik. Soms roep ik. Soms ben ik verdwaald in mezelf. En ook dat wordt gezien.

De wanden zijn nog steeds gewoon wit. De psychiater is vriendelijk, maar ook een beetje eng. De therapeuten hebben geduld, de verpleging misschien nog meer. De psycholoog graaft dieper dan ooit. De patiënten en ik zijn moedig. We zijn vrij en kiezen hiervoor. We kiezen voor herstel. En als het even kan, dan delen we momenten van puur en onverstoorbaar geluk. Ook dat hoort er nog altijd bij.

3 Comments

 1. Dank om dit te delen lieve Merel. Je bent heel moedig. Je geduld wordt zwaar op de proef gesteld . Blijf erop vertrouwen dat dit zal lukken. Wij zijn er allemaal voor u. Als dat makkelijker is schrijf me dan wat je wil vertellen. Zonder jouw info is het bijzonder moeilijk om genoeg te begrijpen en de steun te geven die we willen geven.

  Vergeet ook niet dat je een bijzondere straffe madam bent. Ik zie je bijzonder graag

  Mama

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

 2. 👏👏👏👏👏 De manier waarop je ervaring deelt… is heel poëtisch. Het raakt me.
  Daarnaast vind ik het droevig dat je zo afziet en weinig mensen je kunnen helpen eruit te sleuren. Als ik de pijn kon helpen dragen zo ik dat zo voor je doen. Xx

  Like

  1. De pijn van een ander dragen is onmogelijk, ook al zouden we dat zo vaak es willen doen. Verbinding en erkenning doen echter al enorm veel! Bedankt voor je fijne comment. En weet dat ik intussen wel omringd ben door een aantal fantastische hulpverleners die me de gepaste therapieën kunnen aanbieden. Mijn weg is er een van herstel, dat zeker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s