Ik wil niet (moeten) liegen

Op een doodgewone avond ging ik in mijn favoriete frituur een bickyburger halen. Er waren geen andere klanten, dus ik werd verplicht aan small talk te doen met de vriendelijke eigenaars. “Studeer je nog of ben je al aan het werk?” was de eerste vraag die ik kreeg. Ik stond aan de grond genageld. Wat moest ik zeggen?

Onderweg naar de weide waar ik mijn huurpaard moest oppikken, zat ik naast de eigenares van de stal. Opnieuw zo’n situatie waarin small talk noodzakelijk blijkt. “En, waar werk jij?” was helaas weer de meest vanzelfsprekende vraag. Ik aarzelde.

Ik kon vertellen dat ik een sabbatjaar nam. Ik kon zeggen dat ik als zelfstandige freelancer kleine opdrachten aanneem en zo probeer rond te komen. Ik kon zeggen dat ik op zoek was naar werk en kon dan beschrijven welke jobs ik onder andere wenste te doen. Maar het zou allemaal gelogen zijn. En dat is het nu net: ik wil niet moeten liegen.

De waarheid is dat ik ziek ben. Te ziek om te werken. Ik had dat zelf graag anders gezien, maar de realiteit is wat ze is. Ik laat me helpen, maar zoals iedereen die op zoek is naar hulpverlening, bots ik op ellendig lange wachtlijsten. In tussentijd kan ik niet aan het werk. In tussentijd kan ik niet studeren. In tussentijd moet ik rusten en tijd nemen. De tijd die ik mezelf nog nooit heb gegeven.

Hoe zou ik ook? Want geef jezelf maar eens tijd met het gejaagde gehijg in je hals van een maatschappij die je dwingt om hier en nu meteen te genezen. Geef jezelf maar eens tijd als je om de haverklap moet gaan bewijzen dat je ziek genoeg bent. Geef jezelf maar eens tijd als ie-de-reen voortdurend vraagt naar je werk of je studies.

En dus loog ik niet. Ik vertelde dat ik ziek was geworden na mijn studies en dat ik bezig was aan m’n herstel. De stilte en de ‘iedereen heeft het wel eens moeilijk’ hielpen niet. Maar ik had niet gelogen. Dat weiger ik. Er zijn namelijk nog steeds een hoop taboes die doorbroken moeten worden, ook al zijn we beetje bij beetje op goede weg.   

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s