Zelfzorg

Het is avond. Je legt je gsm aan de kant, maakt jezelf een tas thee en nestelt je in de zetel met een goed boek. Je neemt even de tijd om tot rust te komen om dan vredig in slaap te vallen

Je komt thuis van je werk. Het was een hectische dag met veel deadlines, moeilijke gesprekken en lastige vergaderingen. Je hebt de neiging om de tv aan te zetten en geen voet meer te verzetten. In plaats daarvan trek je je loopschoenen aan en ren je alle spanning van je af.

Het is middag. Je ligt nog steeds in bed. Je lijkt het gevecht met je depressie te verliezen, maar plots beslis je toch om uit bed te komen, te douchen en propere kleren aan te trekken. Je voelt je eventjes terug mens.

Dat is zelfzorg. Iets goed doen voor jezelf. Iets liefs doen. Zacht zijn, mild zijn. Kiezen voor constructief in plaats van destructief. Zelfzorg betekent letterlijk ‘voor jezelf zorgen’. Het is nodig om je fysiek en mentaal goed te voelen. Het is geen medicijn voor geluk, geen magische toverspreuk voor een gelukzalig leven. Het is gewoon een basis, een goeie start.

Het is zeker niet gemakkelijk om steeds voor zelfzorg te kiezen. En dat is oké. Het is oké om soms gewoon eens ongelukkig te zijn, om eventjes in je verdriet te wonen. Maar van tijd tot tijd kan je uit het donker stappen door gewoon even heel lief te zijn voor jezelf. Dat mag. Dat verdien je.

2 Comments

  1. Zelfzorg vind ik echt één van de moeilijkste dingen die ik elke dag moet doen. Het is zo makkelijk om niet goed voor jezelf te zorgen. Ik vind dat je het hier heel mooi omschrijft.

    Like

    1. Ik vind dat ook heel moeilijk. En toch is het zo belangrijk. Lief zijn voor onszelf is echt de basis van alles. Dus ja, elke dag opnieuw proberen hé, want dat verdienen we.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s