Mijn beste beslissing

Wie zich goed wil voelen moet regelmatig bewegen, daar zijn we ons allen van bewust. We bewegen niet allemaal en al zeker niet regelmatig, maar we weten wel dat het zo werkt. Als we dan toch beslissen werk te maken van een gezonde levensstijl, dan beginnen we als een gek te sporten. Voor- en na-foto’s in de fitness, Strava-berichten over hoeveel kilometer we nu weer hebben gelopen en vooral hoe snel; we zitten als gekken in de fitness omdat we ons beter willen voelen, maar we voelen ons nooit echt helemaal beter. Ik oordeel niet, ik ben zo iemand (geweest).

Maar dan komt dat punt waarop je door bijvoorbeeld drukte niet meer aan sporten toekomt en je vervalt weer in dat oude patroon. Het vele sporten kan je er niet meer bijnemen en uiteindelijk doe je weer helemaal niks meer. Elke spier waar je zo hard voor hebt gewerkt, verdwijnt genadeloos en elk grammetje vet waarvan je dacht dat het verdwenen was, komt smalend terug. Begin maar opnieuw. Wanneer gezegd wordt dat we regelmatig moeten bewegen om ons beter te voelen, wordt er toch niet gezegd dat we allemaal het lijf van een topatleet moeten krijgen? Het gaat om het bewegen. Het gaat om de mildheid voor je lichaam. Het gaat erom dat je iets anders doet dan zitten. Geen competitie, geen training, geen doelstelling, geen gewichtsverlies of krachttraining.

B e w e e g.

Ik wandel elke dag. Nog niet zo heel lang, maar het is deel van iets wat ik healing noem. Elke dag een halfuurtje/vijfenveertig minuten ben ik op stap met mijn hond. Ik doe het nu negen dagen op een rij en ik voel me beter, stukken beter. Niet alleen is mijn hoofd helderder, maar ook de pijn in mijn rug en nek neemt af. Ik voel me rustiger, gelukkiger. Eva Daeleman schreef het in haar Omdat het kan-boek: “Een dagelijkse wandeling zou zomaar eens je beste beslissing kunnen worden.” En dat is het echt:

Het verlaagt je stress. Het vult je energievat. Het is gezond (ik ben geen fan van de Fitbit, maar je armband gaat cheeren alsof het zijn verjaardag is). De vibraties van de natuur werken helend voor ons lichaam. Knuffel eens een boom. Schreeuw al je kwaadheid uit. Of doe je beklag aan een struik. Het lucht geweldig op. (uit Omdat het kan van Eva Daeleman).

Als je dan alsnog graag je energie kwijt wilt in work-outs, loopsessies of andere sporten, dan is daar niks mis mee. Ik ben zelf judoka, ik train minstens driemaal per week en sta verder elke dag op de mat om training te geven. Mijn sport is mijn leven. Maar mijn geluksgevoel gaat er pas echt op vooruit door dat dagelijkse wandelingetje. Het is mijn beste beslissing.

IMG_20180927_084421809-1.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s