Help

Hoeveel van mijn lezers gaan er naar een psycholoog? Hoeveel praten er met vrienden en vriendinnen over moeilijkheden in het leven, over pijn en verdriet en angst? Hoeveel van mijn lezers durven een vriendin op te bellen om te zeggen: “het gaat even niet zo goed, kunnen we wat praten?” Ik kan die vragen niet beantwoorden, uiteraard, maar wat ik wil zeggen is dat we als sociale wezens nood hebben aan contact, verbondenheid, ondersteuning, hulp. Toch weet ik uit eigen ervaring hoe verdomd moeilijk het is om hulp te vragen, laat staan toe te laten. Ik ben wat dat betreft jarenlang een blok beton geweest, ondanks de vele begeleiding die ik kreeg.

Ik ben geen uitzondering. Ik ken veel mensen die het er moeilijk mee hebben hulp te vragen, hulp toe te laten. Dat kan gaan over professionele begeleiding, maar ook ondersteuning van vrienden of familie. Misschien is dat het gevolg van de individualisering van onze westerse maatschappij? We hebben geleerd ons eigen boontjes te doppen, dus de nood om op anderen te rekenen is kleiner. Maar toch is die nood er.

Het is een feit: je kan niet elk moment van de dag op eender wie rekenen. Je kan niet verwachten dat iedereen altijd klaarstaat, want dan word je soms teleurgesteld. Ook als je in begeleiding bent bij een psycholoog kan je niet verwachten dat hij of zij elk moment van de dag bereikbaar is – stel je voor. Er zijn uiteraard kanalen die wél elk moment van de dag klaarstaan, Tele-onthaal bijvoorbeeld. Daarnaast is het helemaal oké om te zoeken naar manieren waarop je hulp kan vragen zonder dat je er afhankelijk van wordt en zonder het gevoel te krijgen dat je mensen tot last bent – want geef toe, dat gevoel kennen we toch?

Hulp vragen aan vrienden vind ik persoonlijk het moeilijkste. Dat is gek, want zelf help ik mijn vrienden maar al te graag. Intussen heb ik wel een leefbaar evenwicht gevonden om hulp te vragen op een manier waarbij de ander een keuze heeft. Bijvoorbeeld, in plaats van rechtstreeks te bellen, stuur ik eerst een simpel sms’je: hey, heb je tijd/energie/zin om te bellen? Zo’n bericht is niet beladen met negativiteit. Je stelt een simpele vraag en je laat ruimte voor de ander. Het fijne is dat mensen doorgaans heel blij zijn met zo’n berichtje. Ze zijn bereid te helpen, maar het voelt voor hen ook niet als een verplichting. Op die manier worden er geen grenzen overschreden en ontstaat er een mooi en helend contact.

Wat als al je vrienden geen tijd, zin of energie hebben? Goede vraag, ik zit daar ook mee in. Het zou natuurlijk moeten lukken dat iedereen druk is, iedereen moe is, iedereen rust nodig heeft. Het is altijd goed te weten hoe je jezelf kan helpen, maar soms heb je echt enorm veel behoefte aan contact. Ikzelf vind ondersteuning bij tele-onthaal (106) en Awel (102) Ook de natuur werkt heel heilzaam en voor de stadsmensen kan het ook goed voelen om buiten te komen en op die manier ‘contact’ te zoeken, al is het maar een simpele glimlach van een onbekende.

Professionele hulp vragen en toelaten is nog een heel andere verhaal. Het voelt enerzijds goed omdat je iemand betaalt in ruil voor hun ondersteuning. Het is een evenredige relatie. Maar bij professionele hulp moet je één ding goed blijven beseffen: je betaalt die persoon niet om je problemen op te lossen. Er is ondanks alle ondersteuning altijd slechts één persoon die veranderingen in gang kan zetten en die persoon dat ben jij en jij alleen. We zijn individuen in een netwerk van andere individuen. Op het einde van het verhaal maak jij de keuzes en draag jij de verantwoordelijkheid voor die keuzes. En dat is lastig. I feel ya. Maar we zijn niet alleen. We staan allemaal voor dezelfde feiten. Net daarom kunnen we elkaar ondersteunen, willen we elkaar ondersteunen. Net daarom blijft het belangrijk dat we de verbondenheid koesteren en dat we zorg dragen voor onszelf en de wereld rondom ons. Vraag hulp, wees behulpzaam, leef lief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s