Mijn visie

Als iedereen wat harder huilt, dan kunnen we misschien wat harder troosten en meer relativeren. 

Ik deel de bevolking even heel reductionistisch op in twee groepen. Er is aan de ene kant een groep mensen wiens psychische klachten in die mate belemmerend en langdurig zijn dat er effectief een diagnose nodig is. Maar daarnaast is er ook een gigantische groep mensen – eigenlijk iedereen – bij wie negatieve emoties en ervaringen even reëel zijn, zonder dat die diagnostische nood er is. Dat neemt echter niet weg dat ook die groep mensen in bepaalde fasen van hun leven baat heeft bij al dan niet professionele hulp.

Mijn standpunt is dat als mensen kunnen communiceren over de dingen die hen mentaal blokkeren – verdriet, angst, onzekerheid, etc. – en hun omgeving daarop reageert met erkenning en begrip, er ineens veel meer ademruimte ontstaat. Plots mogen die negatieve emoties bestaan. In gesprekken met anderen kunnen dan nieuwe gedachtepatronen of perspectieven ontstaan, waardoor bepaalde problemen plots minder overweldigend zijn. En als iedereen begint te communiceren over die mentale moeilijkheden, dan volgt er sowieso relativering. Pas op, met relativering bedoel ik absoluut niet het vergelijken van de eigen problemen met die van anderen. Het gaat niet over ‘die heeft het slechter dan mij dus ik mag niet klagen’. Nee, het gaat erover dat het ‘ik ben alleen op de wereld’-gevoel verdwijnt. Plots ben jij niet de enige onzekere mens op de wereld, plots ben je niet de enige die panikeert in grote massa’s mensen, enzovoort. De negatieve emoties worden erkend als onlosmakelijk deel van het leven en we hoeven ze niet langer op te kroppen. Het mag er allemaal zijn.

Ik ben er 100% zeker van dat dit er uiteindelijk voor kan zorgen dat de groep mensen bij wie een diagnose noodzakelijk is kleiner wordt. Het vraagt tijd, want het is niet evident om te spreken over dingen die soms zo moeilijk worden begrepen, maar het begint bij die kleine veranderingen, het begint bij dat ene gesprek, het begint bij die ene persoon die zegt ‘ik luister en oordeel niet’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s