Jezelf graag zien… seriously?

Een neerwaartse spiraal. Het begint bij kleine dingen, maar alles stort steeds sneller in en je hebt de energie niet meer jezelf uit die spiraal te breken. Herkenbaar? Ik durf te zeggen dat iedereen wel eens zo’n periode – of meerdere – doormaakt in zijn of haar leven. Ik zou willen zeggen: ‘dat is oké, dat hoort nu eenmaal bij het leven’, maar ik begrijp dat het allesbehalve oké is wanneer je zelf in zo’n neerwaartse spiraal zit. Dan wil je er uit, zo snel mogelijk.

Zelfhulpboeken, goeroe’s en anderen komen vaak met de fantastische oneliner aandraven: zie jezelf graag. I mean, seriously? Ja. Serieus. Zie jezelf graag, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zit in een neerwaartse spiraal, wat meestal betekent dat je geen of te weinig dingen doet die je een positief gevoel geven. Je eet te weinig of te veel, je eet ongezond, drinkt misschien net iets teveel alcohol. Je slaapt teveel of net te weinig, je slaapt op momenten dat je eigenlijk wakker moet zijn en bent wakker op momenten dat je zou moeten slapen. Je denkt er wel aan te gaan sporten, maar uiteindelijk is ook dat een te grote opgave. Zie jezelf dan maar es graag.

Dus, wat doe je dan? Simpel. Wanneer het doel te groot en onbereikbaar lijkt, neem dan kleinere stappen. In plaats van keihard een steile berg op te willen rennen, kan je ook gewoon een trap maken voor jezelf. Een trede per keer. Haalbare doelen. Je kan eerst noteren wat je allemaal graag anders wenst in je leven om die doelstellingen vervolgens te verdelen in kleinere doelen. Je bepaalt zelf het tempo. Het is handig om pas naar een volgende stap te gaan wanneer de voorgaande stappen niet langer een opgave lijken of je kan meteen meerdere treden tegelijkertijd oplopen. Er is geen eenduidig recept voor het leven. Eén ding is wel zeker: jij en jij alleen kan die trap oplopen. Er is niemand die dit in jouw plaats kan doen. Dat is een verontrustend en geruststellend feit. Verontrustend omdat het een enorme verantwoordelijkheid is, geruststellend omdat jijzelf de controle hebt en niemand anders. Je kan uiteraard wel (professionele) hulp vragen of steun zoeken bij vrienden en familie. Het is niet omdat het jouw trap is dat je er alleen voor staat. Er zijn genoeg mensen die even met je mee willen klimmen.

Dus als het niet meteen lukt jezelf graag te zien, probeer dan op z’n minst een aantal lieve dingen te doen voor jezelf. Daarom ook: leef lief. En wacht niet op het ideale moment, maak jezelf niks wijs. Het gaat niet ‘allemaal beter gaan als dit of dat gebeurt’, het leven is nu! Dus maak het nu beter. Breek nu uit je spiraal, stop met wachten. Begin met kleine stapjes, vier elke overwinning en ga zo langzaam maar zeker recht op je doel af: jezelf graag zien. I mean: seriously.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s