Veerkrachtige keuzes

Ik hou van het woord ‘veerkracht’. In tegenstelling tot het woord ‘draagkracht’, heeft veerkracht iets veel dynamischer en lichter. De term duidt het menselijke vermogen aan om zich aan te passen aan stress en tegenslagen. Met andere woorden: mensen met een hoge veerkracht ‘veren’ vlotter terug en laten dus minder snel de moed zakken. Bij mensen met een lage veerkracht bestaat de kans dat stress zich gaat opstapelen en dat elke tegenslag een extra gewicht wordt, waardoor de veer uiteindelijk knapt.

De hoeveelheid veerkracht waarover iemand beschikt, ligt niet vast. Mensen met een hoge veerkracht zijn niet onkwetsbaar, terwijl mensen met een lage veerkracht niet gedetermineerd zijn tot een leven vol stress en spanning. Veerkracht is een soort mentale spier die getraind kan worden en soms ja, soms zijn spieren moe terwijl ze anders zo krachtig zijn.

In april 2015 waren mijn veerkrachtige spieren compleet uitgeput. Ik herinner me nog altijd het moment onder de douche, na een intensieve work-out in de fitness. Ik liet het water over mij stromen, maar mijn lichaam deed niks meer. Ik kon alleen maar denken: ‘ik hou dit niet vol’. Maar ik hield vol. Ik begon een zoektocht naar die dingen die me een goed gevoel gaven en vermeed de dingen die de donkere energie in me aanwakkerden. Ik begon aan een extreme verandering in mijn leven en groeide terug op tot mijn meest veerkrachtige zelf. Een succesverhaal, dacht ik.

Maar je veerkracht wordt voortdurend getest. Het is een voortdurende zoektocht naar dat evenwicht tussen wat je kan dragen en waar je de grens trekt. Die zoektocht eindigt nooit. Net daarom is het belangrijk voortdurend aan je veerkracht te blijven werken. Hoe meer je traint, hoe sterker je staat op momenten dat het leven tegenslaat. Je zorgt dus enerzijds voor preventie en anderzijds voor ‘zelfzorg’ wanneer het donker is. Ook mijn veerkracht wordt de laatste tijd weer stevig op de proef gesteld en het kost me een hoop energie om te blijven trainen, te blijven oefenen. Gelukkig ben ik koppig genoeg.

Wat ik hier beschrijf, geldt niet alleen voor mensen met een bepaalde psychische kwetsbaarheid. Uiteraard kan het zijn dat zij hier bewuster werk van maken of een duidelijkere nood hebben, maar uiteindelijk is ‘veerkracht’ een begrip dat voor iedereen van toepassing is. Iedereen heeft een ‘mentale gezondheid’ en iedereen kan vroeg of laat getroffen worden door moeilijke gedachten, traumatische ervaringen en overweldigende emoties. Daarom dus: draag zorg voor jezelf en denk na over die dingen die je veerkracht kunnen versterken. Je kan alvast hier starten: www.fitinjehoofd.be.

Hoe ik terug sterker word? Door te bewegen. Hoe meer ik stilzit, hoe langer ik binnen blijf, hoe donkerder het wordt. Dus ik ging wandelen vandaag. Morgen doe ik hetzelfde. Beetje bij beetje, steeds verder en langer. Terug naar de rust, zodat ik weer meer kan dragen. Het begint altijd bij jezelf, ook al is het soms confronterend om dat te beseffen.

IMG_20180721_110304805

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s